_ این نوع شخصیت ، غیرعادی ترین اختلالات شخصیتی را تشکیل می دهد که نزدیکی زیادی با بیماری اسکیزوفرنیا یا روان گسیختگی دارد . ادراک ها ، فرآیندهای اندیشه ، رفتار و عاطفه این افراد عجیب و غریب است . با این همه به حدی نمی رسد که بتوان آن را به وضوح اسکیزوفرنیک دانست . اختلال بالنسبه شایعی است .
گوشه گیری ، رابطه ضعیف با همسالان ، اضطراب در جمع ، دستاوردهای ضعیف در مدرسه ، حساسیت بیش از حد نسبت به رفتار و دیدگاه دیگران ، خیال بافی ها و انتقادات فکری شگفت انگیز و غیر عادی از جمله مسائلی است که در کودکی و نوجوانی این افراد ملاحظه می گردد . این افراد ممکن است خرافاتی باشند . اعتقاد شدید به پیشگویی آینده ، برای نمونه به وسیله فال بینی ، اعتقاد به انتقال فکر از فردی به فرد دیگر یا تله پاتی ، اعتقاد به وجود حس ششم و یا این که می توانند اندیشه دیگران را بخوانند از این جمله است . افکار جادویی و گاه تجربیات ادراکی غیرمعمول دارند .
روانشناسی - اختلالات روانی - اختلال شخصیت اسکیزوتایپال یا گسیخته گون یعنی چه ؟
_ خیلی از اوقات به نظر می رسد ، این اختلال شخصیتی منتهی به بیماری اسکیزوفرنیا می شود . در عین حال بسیاری از افراد اسکیزوتایپال سیر ثابتی از این اختلال دارند و به رغم قرابت هایی که در آنان وجود دارد ، کار می کنند و تشکیل خانواده می دهند .
این اختلال نیز دارای جنبه ژنتیک هست و نه تنها در بستگان درجه یک بیماران شایع تر است ، بلکه در بستگان نسبی درجه یک بیماران اسکیزوفرنیک نیز شایع تر از کل جمعیت است . برای درمان این اختلال شخصیت می توان از روانی و درمان دارویی بهره جست
اصول روان درمانی در « اختلال شخصیت اسکیزوتایپال » از اختلال شخصیت اسکیزوئید متفاوت نیست . درمانگر در مواجهه با این بیماران باید سر راست و صریح رفتار کند و از تبیین های دفاعی بپرهیزد . روان درمانی انفرادی با این افراد یک روش حرفه ای و به دور از گرمی و صمیمیت زیاد را اقتضا می کند .
از نظر درمان دارویی ، داروهای ضدروان پریشی برای مقابله با نشانه های روان پریشی و در صورت وجود افسردگی بارز ، داروهای ضدافسردگی نیز کاربرد دارد .
روانشناسی - اختلالات روانی - آیا اختلال شخصیت اسکیزوتایپال قابل درمان است ؟